بازدید دانشجویان زبان و ادبیات کردی دانشگاه کردستان از فرهنگستان زبان و ادب فارسی
در راستای اجرای طرح حمایت بنیاد ملی نخبگان از بازدیدهای علمی، صنعتی و فرهنگی استاد محور دانشجویان مستعد دانشگاه های سراسر کشور، جمعی از دانشجویان زبان و ادبیات کردی دانشگاه کردستان به راهبری دکتر یدالله پشابادی از فرهنگستان زبان و ادب فارسی بازدید نمودند.
این بازدید با شرکت تعداد 12 نفر از دانشجویان زبان و ادبیات کردی که از میان ورودیهای 1398 و 1399 بودند در تاریخ 1402/04/13 انجام شد. با عنایت به اینکه این رشته هنوز فاقد مقاطع تحصیلات تکمیلی است، تمام این افراد دانشجوی کارشناسی بودند. برنامه بازدیدها از کتابخانه فرهنگستان که شامل منابع بسیار و از جمله تعداد قابل توجهی نسخه خطی است به شرح زیر انجام شد.
- دیدار با کارشناس مسؤول کتابخانه که درباره پیشینه فرهنگستان، کتابخانه فرهنگستان، بخشهای کتابخانه و محتویات آن توضیحاتی ارائه نمودند و ضمن نشان دادن تعدادی نسخه خطی و تعدادی کتاب چاپ سنگی و توضیح شباهتها و تفاوتهای این دو نوع کتاب دانشجویان را با شکل و شمایل آثار کهن و نو آشنا کردند.
- دیدار با پژوهشگر گروه فرهنگ نویسی که درباره شیوه تألیف فرهنگهای تألیفی فرهنگستان توضیحات مفیدی ارائه دادند و به لحاظ ارتباط و کاربردش در حوزه فرهنگ نگاری کردی برای دانشجویان بسیار مفید بود.
- دیدار با معاون گروه دانشنامه تحقیقات ادبی که در حوزة چگونگی، فرایند و مراحل تألیف دانشنامه زبان و ادب فارسی که اثری مهم و در شش جلد و یک ذیل به چاپ رسیده است، توضیحاتی دادند.
- دیدار با پژوهشگر گروه واژه گزینی که یکی از مهمترین بخشهای مورد نظر در این بازدید علمی بود. ایشان نیز روند، سازوکار و مراحل برساخت و پیشنهاد واژگان جدید در فرهنگستان و مراجع تشخیص و تعیین را توضیح دادند و در لابلای پرسش و پاسخها با دانشجویان معلوم گشت که از زبانها و گویشهای ایرانی برای واژه گزینی به مثابه یک توانمندی بینظیر استفاده می شود و یک مثال از واژه کردی را که در حوزه فنی-مهندسی جایگزین واژگان خارجی شده است، به شرح زیر ارائه دادند:
دو واژة «روتساز» و «روتسازی» برگرفته از صفت «رووت» کردی به معنای «لخت» برای دو واژه «Stripper» و «Strippering» انتخاب شده اند.
- دیدار با پژوهشگر گروه زبانها و گویشهای ایرانی که توضیحات مفصل و مفید درباره گردآوری فرهنگ گویشی در گوشه و کنار جغرافیای زبانی ایران ارائه نمودند و با تأکید و اصرار از دانشجویان خواستند که آستین همت را بالا بزنند و وارد کار بشوند. ایشان مختصری بسیار مفید از روش گردآوری داده های حوزه زبانی و فرهنگ گویشی را با مثال و به صورت عینی با در دست داشتن منابع به دانشجویان ارائه کردند و از آنها خواستند که با این گروه همکاری داشته باشند .
- در خاتمه بازدید دانشجویان با رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی آقای دکتر حداد عادل دیدار نمودند. ایشان با ابراز خوشحالی از حضور جمعی از استادان و دانشجویان رشتة زبان و ادبیات کردی در فرهنگستان و ضمن خیر مقدم اشاره کردند که چنین دیداری می بایست خیلی «پیشتر و بیشتر» انجام می شد. در گفته های ایشان نکات مهمی از جمله «حفظ، ضبط و ثبت زبانها و فرهنگهای ایرانی»، «کمک به انتشار کتاب و نشریات کردی»، «تقویت و توسعة گروه زبان و ادبیات کردی»، «تسریع و پیگیری راهاندازی مقطع کارشناسی ارشد این رشته» و «توجه به غنای ادبیات فارسی و عمومیت آن در میان ایرانیان» پررنگ بود.
نظر دهید