برگزاری کارگاه آموزشی فلسفه اخلاق از منظر علوم شناختی مدرن و رویکردی
شنبه 5 آذر 1401 به مناسبت هفته پژوهش کارگاه تخصصی از سوی بنیاد نخبگان استان کردستان با عنوان فلسفه اخلاق از منظر علوم شناختی مدرن و رویکردی از ساعات 10 تا 12 صبح در محل سالن جلسات بنیاد استان برگزار گردید.
این کارگاه در حوزه ی فلسفه اخلاق از منظر علوم شناختی مدرن و رویکردی چامسکیایی با تدریس آقای فرید صابری، رتبه ی 1 کنکور سراسری سال 1396، دانش آموخته ی رشته ی فلسفه دانشگاه تهران برگزار گردید. کارگاه با حضور برخی نخبگان و اساتید و اعضای هیات علمی استان کردستان برگزار شد. آقای صابری بیان داشتند که موضوع محل بحث کارگاه، فلسفه اخلاق از منظر علوم شناختی مدرن و رویکرد ی است.
در این کارگاه دوساعته ابتدا مطالب بنا به طرح کارگاهی در حوزه فلسفه اخلاق، مطرح گردید و سپس جلسه به بحث و پرسش میان حاضرین جلسه و مدرس کارگاه اختصاص یافت. در این طرح، صابری ابتدا گرایش جدیدی در فلسفه علم معاصر را به نام "رئالیسم انتقادی" معرفی کرد و استدلال های اصلی مبدع این گرایش، روی باسکار و کتاب هایش را مورد بحث قرارداد. سپس مطرح نمود که چگونه این نگاه رئالیستی به علم درک وسیع تری از کار علمی در اختیار ما قرار می دهد و چگونه نوام چامسکی با چنین نگاهی توانسته در حوزه ی زبان شناسی دستاوردهای برجسته ای داشته باشد و در عین حال چگونه با چنین نگاهی به علم می توان رفتار و ظرفیت اخلاقی نوع بشر را به نحوی علمی و مثمر ثمر مورد بررسی قرار داد. در نهایت صابری کوشید ارتباط میان رئالیسم انتقادی و رئالیسم اخلاقی را مورد بررسی قرار دهد و نشان دهد که چگونه پژوهش علمی در باب اخلاق با فلسفه اخلاقی سازگار است که ارزش های اخلاقی را عینی و ابژکتیو می داند. او این فلسفه اخلاق را نچرالیسم یا طبیعت گرایی اخلاقی(ethical naturalism) نامید و با بررسی برخی چهره های تاریخ فلسفه اخلاق همچون دیوید هیوم، جان استوارت میل، جرمی بنتام و هگل مارکس ریشه های تاریخ فلسفه ای این طبیعت گرایی را تشریح کرد. او معتقد است که بنیاد این طبیعت گرایی بر نوعی فایده باوری تبینی(Explanatory utilitarianism) متکی است که از دل آن می توان نوعی فایده گرایی تجویزی استخراج کرد که به درک اخلاقی و عمل اخلاقی و سیاسی ما یاری رساند.
نظر دهید