رئیس بنیاد نخبگان استان کردستان: توسعه و اشتغال پايدار از دل فرهنگسازی برای توليد صنعتي و دانشبنيان حاصل میشود
رئیس بنیاد نخبگان استان کردستان: توسعه و اشتغال پايدار از دل فرهنگسازی برای توليد صنعتي و دانشبنيان حاصل میشود
رئیس بنیاد نخبگان استان کردستان:
توسعه و اشتغال پايدار از دل فرهنگسازی برای توليد صنعتي و دانشبنيان حاصل میشود
رحمت صادقي، رئيس بنياد نخبگان استان کردستان، میگوید: فرهنگسازی برای توليد صنعتي و دانشبنيان به توسعه و اشتغال پایدار منجر میشود.
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: قرار مصاحبهام با دکتر رحمت صادقي، رئيس بنياد نخبگان استان کردستان، همزمان شد با يک سالگي مديريت او. دکتر صادقي در يک سالي که از زمان مديريت او ميگذرد، جز انجام فعاليتهاي معمول بنياد، در تلاش است تا فرهنگ کارآفريني و ايجاد شرکتهاي دانشبنيان را در استان کردستان جا بيندازد و با برنامهريزي صحيح، زمينهاي را فراهم کند که از مهاجرت نخبگان استان براي تحصيل و کار به استانهاي ديگر جلوگيري شود. او در گفتوگو با «سرآمد» درباره اين برنامهها و مشکلاتش در بنياد نخبگان استان کردستان صحبت کرد.
در سالي که گذشت، چه فعاليتهايي در بنياد نخبگان استان کردستان انجام داديد؟
ما با علم و باور به اين موضوع که نيروي انساني متخصص و متعهد بسيار ارزشمندتر از منابع خام طبيعي است، برنامههايي را سامان داديم. با دو هدف که يکي شناسايي، توانمندسازي و تجليل از اين نخبگان است و ديگري برنامهريزي براي ارتباط همافزا ميان جامعه نخبگاني.
در قدم اول که همان شناسايي جامعه نخبگان استان است، ديديم که در کل استان کردستان، ما تنها 180 نفر را شناسايي کردهايم، درحاليکه مطابق آمار، چيزي در حدود 1 تا 1.2 درصد از جمعيت هر منطقهاي استعدادهاي برتر هستند. بنابراين در استان کردستان با جمعيت 1.5 ميليون نفري، بايد چيزي در حدود 15 هزار نفر استعداد برتر داشته باشيم. به همين علت شوراي همانديشي را در شهرستانهاي مختلف راهاندازي کرديم که بتوانند سرآمدان را در حوزههاي مختلف شناسايي کنند. اين شوراها تاکنون در سه شهرستان فعاليت خود را آغاز کردهاند و در ساير شهرستانها هم بهزودي فعال ميشوند. در اصل اين شوراها بهعنوان اتاق فکر و کارگروه مشورتي براي تيمهاي کاري سرآمدان عمل ميکنند و با تکريم از آنها، زمينه الگوسازي را در هر شهر فراهم ميآورند.
همچنين برنامههايي در حوزه مسائل تربيتي و آموزشي داشتيم که از آن جمله است برگزاري کارگاههاي آموزشي، استارتآپها و بازديدهاي علمي و فرهنگي. در هر کدام از اين حوزهها ما برنامههايي را اجرا کرديم. مثلا تا به حال برنامه بازديد از 12 مرکز صنعتي و فرهنگي را داشتهايم. در تمام اين برنامهها نهادينه کردن ارزشهاي اخلاقي - اسلامي و تقويت حس وطندوستي برايمان مهم بوده است. متاسفانه منطقه ما هنوز اکوسيستم صنعتي ندارد و ما در بنياد نخبگان کردستان در تلاش هستيم اين فضا را در استان فراهم کنيم.
همچنين قدمهايي براي جلب حمايت خيرين برداشتهايم. ظرفيت خوبي در استان وجود دارد. در همين راستا انجمن حمايت از استعدادهاي برتر علمي را راهاندازي کردهايم که در حال حاضر مراحل پاياني را طي ميکند.
از ديگر اقدامات بنياد استان ميتوان به ايجاد کارگروههاي تخصصي اشاره کرد. اين کارگروهها متشکل از سرآمدان استان است و در حوزههاي اولويتدار تشکيل ميشود. مثلا استان کردستان از نظر گياهان دارويي بسيار غني است و ما هم به همين دليل کارگروه گياهان تخصصي و طب سنتي را راهاندازي کردهايم و در نظر داريم کارگروه صنايع دستي و گردشگري را نيز ايجاد کنيم.
در راستاي برنامهها و اهداف بنياد، تشويق و تجليل از سرآمدان و برترينهاي دانشآموزي، دانشجويي و اساتيد را در دستور کار خود قرار دادهايم. مثلا در کنکور سراسري امسال، سه نفر رتبه زير صد داشتيم که از اين افراد در حاشيه چند مراسم تقدير به عمل آوردهايم. تکريم اساتيد بازنشسته دانشگاه کردستان هم در برنامههاي ما قرار دارد.
مشخص شده که قرار است از چه اساتيدي تقدير شود؟
بله، در آبان ماه برنامه تجليل از دکتر مصطفي خرمده را داريم که از مفاخر اين استان و قرآنپژوه و مفسر قرآن است. او در زمينه دستور زبان فارسي، عربي و کردي کارهاي ارزشمندي انجام داده است. از زندگي اين استاد برجسته فيلم مستندي نيز ساخته شده که قرار است در برنامه تجليل از ايشان به نمايش دربيايد.
دو برنامه دوست علمي هم در زمينه نانوتکنولوژي و بيوتکنولوژي داشتيم. در اين برنامهها در کنار اساتيد برجسته از برترينهاي کنکور سراسري هم دعوت کرديم تا با دانشآموزان علاقهمند آشنا شوند. دانشآموزان ميتوانستند 24 ساعت زندگي اين افراد موفق را رصد کنند و نتايج خيلي خوبي از دل اين برنامه به دست آمد.
در سفري که چند سال پيش مقام معظم رهبري به استان کردستان داشتند، از کردستان بهعنوان استاني فرهنگي ياد کردند. اين استان اساتيد بزرگي در زمينههاي فرهنگي، ادبي و قرآني دارد. بهتازگي آييننامه جديدي هم ايجاد شده که در راستاي شناسايي و حمايت از اين دست نخبگان است. در بحث برگزيدگان ادبي، زبان و ادبيات فارسي مدنظر ماست. البته در نظر داريم براي زبان و ادب کردي هم بخشي را در نظر بگيريم.
همچنين در مشارکت با بنياد ملي نخبگان، برنامههايي را براي ايجاد اکوسيستم که پيشتر اشار کردم، انجام ميدهيم، مثل ايجاد فنبازار، پيگيري طرحهاي کلان ملي و...
البته برنامههاي معمول بنياد را هم انجام ميدهيم که شامل مسائلي چون حمايت از اختراعات برگزيده، اعطاي جايزههاي تحصيلي، پيگيري طرح شهاب، بررسي پروندهها، تشکيل نشستهايي ميان نخبگان و مسئولان استان و... است. اينها مسائلي است که به صورت روزانه پيگيري ميکنيم.
شما چه مشکلاتي در بنياد نخبگان استان کردستان داريد؟
يکي از بزرگترين مشکلاتي که ما در استان کردستان داريم، اين است که بهخاطر وجود نداشتن شرايط مساعد کاري و اکوسيستم صنعتي در استان، اکثر نخبگان ما به تهران يا استانهاي ديگر ميروند و به آنها دسترسي نداريم و نميتوانيم آنها را بهطور همزمان در يک مراسم يا نشست دور هم جمع کنيم. يکي ديگر از مشکلات ما اين است که کارکنان بنياد نخبگان استان، درآمد پاييني دارند و امنيت شغلي هم ندارند. همين مسائل آنها را تاحدودي بيانگيزه ميکند و به محض آنکه شرايط بهتر شغلي به دست ميآورند، کارشان را اينجا رها ميکنند. از طرفي بنيادهاي نخبگان استاني براي خودشان ساختمان ندارند. مثلا ساختماني که ما داريم، خيلي از مرکز شهر دور است و اين يک مقدار از جايگاه و وجاهت و اعتبار بنيادهاي استاني در اذهان مردم ميکاهد.
بهعلاوه همانطور که پيشتر هم اشاره کردم، هنوز در استان کردستان فرهنگ توليد صنعتي و دانشبنيان جا نيفتاده است. بسيار تلاش کردم که به شيوههاي مختلف اين اکوسيستم را در استان ايجاد کنم. متاسفانه حتي اساتيد ما هم اين روحيه را ندارند. اين کاري است که ميشود با آوردن نخبگان و کارآفرينان به استان و برگزاري استارتآپ و مسابقات انجام داد. از دل ايجاد فضاي توليد و صنعت در استان هم طبعا توسعه و اشتغال پايدار ايجاد خواهد شد.