دانشمند برجسته گیاه شناسی کشور: یکی از بهترین هرباریوم های استانی و شاید منحصر به فردترین هرباریوم استانی که ثبت جهانی نیز شده است را در کردستان داریم.
مهندس حسین معروفی: استان کردستان به لحاظ توپوگرافی وضعیت بسیار خشنی دارد. مناطق صعب العبور بسیاری در استان وجود دارد و امکان دسترسی به آنها فعلاً میسر نیست. اگر نسل جدید که فارغ التحصیل می شوند وارد کار شوند و فعالیت را شروع کنند، مطمئناً گونه های گیاهی بیشتری شناسایی می شود و انتظار می رود که از این مناطق صعب العبور گونه های گیاهی جدیدی برای ایران و جهان پیدا شود.
به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان کردستان، مهندس حسین معروفی دانشمند و گیاهشناس برجسته کشور اظهار داشت: عرض سلام و ادب دارم خدمت اساتید و حضار گرامی و تشکر می کنم از تشریف فرمایی شما عزیزان به این مراسم. به خود می بالم که درمیان شما اندیشمندان و اساتید گرامی هستم. خیر مقدم عرض می کنم خدمت جناب آقای دکتر فیروزی و جناب آقای دکتر اخلاقیان که در این مراسم شرف حضور دارند. از تمامی همکارانم و سایر عزیزانی که از ادارات و سازمان ها و همچنین از راه دور و نزدیک تشریف آوردند و در این مراسم شرکت کرده اند، تشکر می کنم. از برگزار کنندگان این مراسم جناب آقای دکتر صادقی ریاست بنیاد نخبگان استان و همکاران محترم ایشان، اساتید دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی و جناب آقای دکتر سدری ریاست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی منابع طبیعی استان تشکر می کنم.
مهندس معروفی عنوان کرد: واقعیتش این است که من دانش آموخته همان مدارس و همان مراکز علمی هستم که اساتید عزیزم در حال کار در آنها هستند؛ منظورم مرکز تحقیقات گیاه شناسی و آموزش کشاورزی است که بسیاری از اساتید برجسته و فرهیخته گیاه شناسی در آن مشغول کار هستند. با توجه به اینکه دانشجویان عزیز نیز در این مراسم حضور دارند از اساتید اجازه می خواهم که به صورت مختصر در مورد پاره ای از مطالعات گیاه شناسی از شروع فرایند تا به انتها برای دانشجویان توضیحاتی دهم و امیدوارم که در آن نکاتی باشد که مورد استفاده این عزیزان قرار گیرد. همه عزیزان می دانند که ایده آل این است که در ابتدا همه امکانات لازم برای کار پژوهشی یا آموزشی مهیا باشد تا مجری کار بدون دغدغه و با آسودگی خاطر کار را شروع کند و به نتیجه برساند؛ ولی واقعیت این است که ما محدودیت هایی داریم. از این رو یا نباید کاری را شروع کنیم و یا باید پیه مشکلات را به تنمان بمالیم.
وی خاطرنشان کرد: بنده از حدود 30 سال پیش که به عنوان کارشناس وارد مرکز تحقیقات شدم با چالش های زیادی روبرو شدم. از یک طرف استان عظیمی به نام کردستان که تنوع زیادی از گونه های گیاهی را در بر داشت، مقابلم بود و از طرف دیگر می توان گفت که امکانات در مرکز تحقیقات در حد صفر بود. نه هرباریومی وجود داشت و نه امکانات جمع آوری و آماده سازی و نه حتی وسایل شناسایی گیاهان از جمله کتابهای مرجع و وسایل آزمایشگاهی شامل فلورها و میکروسکوپ. در این شرایط به طور معمول فرد از مسئولیت شانه خالی می کند و کار را رها می کند؛ اما خداوند به بنده کمک کرد و ما کار را شروع کردیم. امکانات مقدماتی برای جمع آوری و آماده سازی گیاهان مهیا شد. فضای کوچکی برای ایجاد هرباریوم در نظر گرفته شد و وسایل لازم برای شناسایی گیاهان از جمله فلورها به تدریج تهیه شد و با مراجعه به طبیعت استان، مقدمات اولیه برای شناسایی گیاهان استان آغاز شد. تا به آن زمان کار منسجمی بر روی گونه های گیاهی استان انجام نشده بود و معدود مطالعاتی که بود یا مربوط به گیاه شناسان خارجی بود و یا مربوط به داخل که به صورت پراکنده از بخش های مختلف استان گرفته شده بود. ما با این شرایط محدود شروع به کار کردیم تا سال 1372 که تعدادی همکار جدید به ما اضافه شد و کار با شدت بیشتری پیگیری شد تا به امروز که من بدون اغراق می توانم بگویم که ما یکی از بهترین هرباریوم های استانی و شاید منحصر به فردترین هرباریوم استانی که ثبت جهانی نیز شده است را در کردستان داریم. در این مجموعه هرباریوم ما بیش از 14 هزار نمونه گیاهی را از سطح استان جمع آوری کرده ایم که مشتمل بر 113 تیره و خانواده گیاهی، 653 جنس گیاهی و بیش از 2215 گونه گیاهی تا به امروز است.
مهندس معروفی گفت: استان کردستان به لحاظ توپوگرافی وضعیت بسیار خشنی دارد. مناطق صعب العبور بسیاری در استان وجود دارد و امکان دسترسی به آنها فعلاً میسر نیست. اگر نسل جدید که فارغ التحصیل می شوند وارد کار شوند و فعالیت را شروع کنند، مطمئناً گونه های گیاهی بیشتری شناسایی می شود و انتظار می رود که از این مناطق صعب العبور گونه های گیاهی جدیدی برای ایران و جهان پیدا شود. گونه های گیاهی به عنوان ذخیره های ژنی، سرمایه های استانی و کشور محسوب می شوند و به نظر بنده قدم اول برای حفظ این گونه های گیاهی با ارزش، شناخت کافی و وافی این گونه ها است. تنها با شناخت است که می توان گونه های نباتی، دارویی، صنعتی و حتی سمی را جداسازی کرد و چه بسا گونه هایی یافت شود که به لحاظ ژنی بتوانند در اصلاح نباتات مؤثر باشند. زمان آن رسیده است که فارغ التحصیلان در زمینه گیاه شناسی آستین ها را بالا بزنند و در شناسایی این ذخایر ژنی کوشش کنند که علاوه بر شناسایی گونه های جدید گیاهی، افتخاری برای کشور، استان و خود بیافرینند.